Δέσποινα (Morgenland Art)

Δέσποινα (Morgenland Art)

Γεια χαρά, είμαι η Δέσποινα. Γεννήθηκα σε ένα δάσος στο Κονγκό το 1974, μεγάλωσα στην Ελλάδα και τα τελευταία 7 χρόνια μένω μαζί με τον σύντροφό μου στη Γερμανία και βλέπουμε στην πορεία… Από μικρή μου άρεσε να ζωγραφίζω και να ασχολούμαι με τη χειροτεχνία. Τελειώνοντας το σχολείο, συνέχισα με σπουδές στη γραφιστική. Έπρεπε να δουλέψω πάνω σε κάτι δημιουργικό, όπως και έγινε, αν και πλέον το εξασκώ σε δεύτερο επίπεδο το επάγγελμα. Και κάπου, γύρω στο 2000-2005 ξεκίνησα να “παίζω” με το δέρμα και το ξύλο και έναν πυρογράφο δανικό από τον πατέρα μου. Κάνοντας ολική… επιδρομή στο εργαστήριο του, μπόρεσα να βρω υλικά και εργαλεία για να ξεκινήσω την ενασχόληση μου με δημιουργικές κατασκευές. Βρίσκοντας και κομμάτια δέρμα στα ντουλάπια της μητέρας μου, είχα πια τα πρώτα μου υλικά για να πειραματιστώ. Ξεκίνησα να φτιάχνω διάφορα αντικείμενα για φίλους και γνωστούς συνδυάζοντας ξύλο, δέρμα και βέβαια ζωγραφική (παραδοσιακή αλλά και ψηφιακή). Και όλα σιγά-σιγά μπήκαν σε μια ροή. Όμορφη, ταξιδιάρικη και δημιουργική. Το πρώτο μου εργαστήριο πήρε μορφή σε ένα σπίτι στο Παγκράτι. Μάζευα και συνεχίζω να μαζεύω ότι βρίσκω και μπορεί κάπου να χρησιμοποιηθεί. Ξεκίνησα να δουλεύω με ελάχιστα εργαλεία και κάνοντας εργαλεία αντικείμενα που είχα στο χώρο μου. Δοκιμάζοντας συνεχώς, με ώρες δουλειάς και πειραματισμού, κατάφερα σήμερα να δουλεύω, δημιουργώντας. Με λίγα λόγια, είμαι αυτοδημιούργητη. Ότι γνωρίζω είναι προϊόν αναζήτησης, πειραματισμού και κυρίως της αγάπης μου να δημιουργώ. Δύσκολος δρόμος αλλά αυτή είναι και η μαγεία του για μένα και θα συνεχίσω να τον ακολουθώ με όλους τους παράδρομους και αδιέξοδα που βρίσκω μπροστά μου.

Αγαπημένα μου υλικά είναι το δέρμα, το ξύλο, το χαρτί, το μέταλλο, ο πηλός, πέτρες και χαλίκια, βρύα και κλαδιά τόσο μεμονωμένα όσο και σε συνδυασμό. Υλικά με απίστευτες δυνατότητες, προοπτικές και μοναδικές μυρωδιές κατά τη χρήση τους. Εργαλεία μου η φωτιά, το νερό, τα κοπίδια μου, πυρογράφος, χρώματα, βελόνες, στάμπες, σκαρπέλα, ηλεκτρικά εργαλεία κοπής και χάραξης και γενικά οτιδήποτε μπορώ να χρησιμοποιήσω ως εργαλείο.
Πηγή έμπνευσης μου είναι η φύση (και ότι σχετίζεται μ’ αυτή) και το φανταστικό. Τα βουνά, οι λίμνες, τα ποτάμια, η άγρια θάλασσα, οι εποχές, ο βοράς, τα ξωτικά, οι μύθοι, το παλιό… Θεματολογικά και τεχνικά (όσο το επιτρέπουν οι μέχρι τώρα γνώσεις μου) κινούμε σε παλαιότερες εποχές και χωροχρόνους. Επιθυμώ κάθε τι που φτιάχνω να δείχνει όσο πιο παλιό μπορεί, χρησιμοποιημένο, να έχει μυρωδιά και υφή από κάπου αλλού. Δημιουργώ με σχέδια από τη αρχή. Η ιδέα, το σχέδιο, το πατρόν, η δημιουργική διαδικασία.

Πλέον, έχω καταφέρει να στήσω ένα μικρό αλλά γεμάτο εργαστήριο με υλικά και εργαλεία τόσο για το δέρμα όσο και για το ξύλο. Με μυρωδιές πολλών υλικών, ήσυχο, με θέα τον ουρανό και τα πουλιά, τη βροχή, τον ήλιο, το χιόνι, μακρυά από τη φασαρία της πόλης… Μέσα σ’ αυτό τον χώρο λοιπόν γεννιούνται χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα όπως: Περικάρπια, θήκες καπνού, τσάντες, εργαλειοθήκες, ταμπακιέρες, νεσεσέρ βιβλία, σημειωματάρια, άλμπουμ φωτογραφιών, διακοσμητικές ασπίδες, μικρά μπαούλα και ντουλάπια και διάφορα άλλα.

Και τώρα είμαι εδώ. Στην Powertex Academy και σε μια προσπάθεια να σου μεταφέρω με τον δικό μου τρόπο, το τεχνικό κομμάτι και ότι έχω μάθει εμπειρικά με την πάροδο των χρόνων και με υλικό το δέρμα.

Και μη ξεχνάς, να πειραματίζεσαι! Να χαλάς και να φτιάχνεις! Κάθε λάθος που κάνεις να γίνεται το λιθαράκι που θα σου δείξει τον δρόμο για παρακάτω. Μην τα παρατάς και μην γυρνάς πίσω. Ενεργοποίησε όλες σου τις αισθήσεις και άσε το μυαλό σου να ταξιδεύει και τα χέρια σου να δημιουργούν…
Μπορείς να δεις τη δουλειά μου στα παρακάτω link: