Marlaine Verhelst

Marlaine Verhelst

H Marlaine Verhelst είναι μια γνωστή δημιουργός εικαστικής κούκλας από την Ολλανδία. Οι κούκλες που φτιάχνει θυμίζουν φιγούρες παραμυθιών. Εμπνέεται από το χώρο του παραμυθιού, της τέχνης, του θεάτρου και της μόδας. Ξεκίνησε να δημιουργεί κούκλες το 1975, όταν αποφοίτησε από την Art Academy, όπου σπούδασε εικονογράφηση (illustration). Οι κούκλες της μέχρι και σήμερα, αποτελούν τρισδιάστατες εικονογραφήσεις!!!

Μεγάλη της επιρροή αποτελεί μια καθηγήτρια της, συγγραφέας παιδικών βιβλίων και παιχνιδιών. Όταν ξεκίνησε να φτιάχνει κούκλες, δεν υπήρχαν ακόμα δάσκαλοι, τεχνικές, βιβλία ή σχετικές εκθέσεις. Μόνη της με βοηθό το ταλέντο, την φαντασία αλλά και την αγάπη της γι’ αυτό που έκανε, ανακάλυψε τεχνικές και φυσικά το δικό της ιδιαίτερο στυλ και τρόπο έκφρασης. Οι πρώτες της κούκλες φτιάχνονταν από αυτοξηρούμενο πηλό μέχρι που μια κεραμίστρια της έδειξε πως να δουλέψει την πορσελάνη. Στη συνέχεια ανακάλυψε και εδώ τις τεχνικές προσαρμόζοντάς τις στις δικές της κούκλες.

Ύστερα από 15 χρόνια δημιουργικής πορείας, ξεκίνησε και συνδυάζει τις κούκλες της με ζώα που ίδια επίσης δημιουργεί, από ξυλοπολτό.

Η Marlaine έχει γράψει πολλά βιβλία στα Ολλανδικά και από το 2004, διαθέτει και CD στην Αγγλική και Ολλανδική γλώσσα. Έχει δουλέψει εντατικά ως δασκάλα εικαστικής κούκλας, σχεδιάστρια υφασμάτων και web designer. Δουλεύει στο μουσείο “Textile Museum” στο Tilburg της Ολλανδίας, παραδίδοντας μαθήματα καθώς και ως part time Doll maker. Της αρέσει να διοργανώνει Doll Shows και φυσικά μου κάνει την τιμή της συνεργασίας με την Powertex Academy GR με σκοπό να σας δείξει τον μαγικό κόσμο της εικαστικής κούκλας! Είναι μέλος του ινστιτούτου Niada (National Institute of American Doll artists) και του ινστιτούτου Dabida (Dutch and Belgian Doll Artists).

Στο πενθήμερο σεμινάριο που πραγματοποιηθεί στο χώρο της Powertex Academy με την Marlaine, θα δημιουργήσουμε μια παραμυθένια κούκλα! Το μέγεθος της κούκλας θα είναι περίπου στα 50 cm ύψος. Το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια της θα φτιαχτούν από αυτοξηρούμενο πηλό και θα χρωματιστούν με νερομπογιές. Θα φτιάξουμε μόνοι μας και τα ρούχα που θα φοράει!

Επιπλέον πληροφορίες για υλικά που αφορούν την εικαστική κούκλα θα λάβουν οι συμμετέχοντες σε έντυπη μορφή.

Πληροφορίες για την Marlaine Verhelst θα βρείτε στο marlaineverhelst.com/blog (αγγλικά και ολλανδικά), στο www.dabida.eu (αγγλικά και ολλανδικά),
στο www.niada.org (αγγλικά), στο facebook www.facebook.com/marlaineverhelstclasses και στο Pinterest nl.pinterest.com/memarlaine